Porady i artykuły od Intellio®

Nowości, trendy, moda w projektowaniu i dekorowaniu wnętrz

Ergonomia w kuchni - 5 praktycznych rad

Historie kuchenne, czyli naukowiec w kuchni

Gotując każdego roku przemierzamy dziesiątki kilometrów, podnosimy setki kilogramów. Wykonujemy szereg czynności, które z punktu widzenia oszczędności czasu i energii moglibyśmy zrobić szybciej i łatwiej. W dużym uproszczeniu właśnie taką optymalizacją zachowań zajmuje się ergonomia, czyli nauka o pracy, jej efektywności oraz psychofizycznych możliwościach człowieka. Jako pierwsi na pomysł naukowego zbadania zachowań ludzi w kuchni wpadli Szwedzi. Kto widział film „Historie kuchenne” ten doskonale wie, jak można ułatwić sobie życie przygotowując, gotując, zmywając, segregując żywność zgodnie z kilkoma zasadami.

 

Rada numer 1

Kuchnia funkcjonalna, przyjazna jej użytkownikowi, pozwala na skrócenie drogi pomiędzy poszczególnymi strefami jakie możemy w niej wyróżnić. Strefy zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania, gotowania powinny więc następować po sobie dokładnie w wyżej wymienionej kolejności, zaczynając od lewej strony drzwi wejściowych. Odkryto, że najbardziej optymalnym sposobem poruszania się po kuchni jest ruch po wierzchołkach „trójkąta roboczego”, czyli między lodówką, zlewem a kuchenką. Dlatego tak ważne jest – w miarę możliwości – zaprojektowanie położenia poszczególnych sprzętów i urządzeń zgodnie z powyższą zasadą.

 

Rada numer 2

Rozplanowanie poszczególnych mebli, ich wysokość ma decydujący wpływ na komfort przygotowywania posiłków. Ergonomia podpowiada, by pomiędzy poszczególnymi sprzętami kuchennymi zostawić miejsce na blaty robocze. W ich sąsiedztwie powinny znaleźć się gniazdka elektryczne, nad nimi zaś powinniśmy zawiesić źródło światła. Blaty powinny być dostosowane do wysokości osoby, która najczęściej będzie korzystać z kuchni. Standardowo powinny mieć wysokość od 80 do 90 centymetrów. Odległość między lodówką a zlewem, zlewem a kuchenką nie powinna być większa niż 150 centymetrów. Na komfort gotowania ma także wpływ wysokość szafek wiszących, które nie powinny wisieć wyżej niż 60 centymetrów nad blatami roboczymi.

 

Rada numer 3

Bez odpowiedniego oświetlenia (naturalnego i sztucznego) żadna kuchnia nie będzie miejscem funkcjonalnym i komfortowym. Oprócz klasycznej lampy sufitowej o rozproszonym świetle, powinniśmy zadbać o punktowe oświetlenie najważniejszych miejsc w kuchni, a więc blatów roboczych, kuchenki oraz zlewozmywaka. Współczesne meble kuchenne coraz częściej wyposażone są w wewnętrzne oświetlenie. Ma ono szczególne znaczenie w głębokich i wysokich szafkach wiszących oraz pawlaczach.

 

Rada numer 4

Ergonomia w kuchni to także kwestia odpowiednio zaprojektowanych mebli kuchennych. Współczesne szafki pozwalają na maksymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni, wygodne przechowywanie i segregowanie rzeczy oraz bezproblemowy dostęp do nich. W szczególności praktycznymi rozwiązaniami są szafki typu cargo (zawartość całej szafki jest wyciągana na zewnątrz) oraz szuflady stanowiące ciekawą alternatywę dla klasycznych półek. Pozwalają one na o wiele łatwiejszy dostęp do każdego produktu i przedmiotu. W szafkach narożnych stosuje się obrotowe koła oraz specjalne systemy, które pozwalają na maksymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni.

 

Rada numer 5

Współczesny sprzęt AGD zdecydowanie ułatwia nam życie. Dlatego ergonomiczna kuchnia nie może się obejść bez urządzeń skracających proces przygotowania posiłków, gotowania oraz sprzątania. Warto, więc wyposażyć ją w wielofunkcyjne roboty kuchenne i piekarniki, płyty indukcyjne (są ekonomiczne i pozwalają na naprawdę szybkie gotowanie), okapy, zmywarki, elektryczne krajalnice oraz rozdrabniacze do odpadów w zlewozmywaku.

Kuchnia ergonomiczna to przede wszystkim kuchnia zaprojektowana w zgodzie z zasadami, w optymalny sposób wykorzystująca dostępną przestrzeń. Nawet jeśli dysponujemy skromnym metrażem możemy ją uczynić wygodną i funkcjonalną. Jest to zadanie trudne, w którym bardzo pomocne może być skorzystanie z doświadczenia i wiedzy architekta wnętrz.

Tagi:
ergonomia w kuchni kuchnie aranżacja wnętrz sprzęt AGD urządzanie kuchni kuchnia funkcjonalna projekt mebli kuchennych interior design cracow projekt kuchni kuchnia aranżacje wnętrz Kraków projektowanie wnętrz Kraków

Popularne artykuły:

Architekt wnętrz radzi jak wybrać lampę do salonu

Światło - praktycznie i nastrojowo Salon z racji swoich funkcji - wypoczynkowej, reprezentacyjnej, gościnnej - wymaga odpowiedniego oświetlenia sztucznym światłem. Zazwyczaj architekci wnętrz...

Jak urządzić klatkę schodową - projektowanie wnętrz Kraków

Klatka schodowa w domu pełni w pierwszej kolejności funkcję komunikacyjną i często ta jej podstawowa rola staje się nadrzędna względem jej walorów estetycznych. Jeszcze kilka dekad temu...

Jak zaprojektować wystrój salonu fryzjerskiego

Współczesne salony fryzjerskie w coraz większym stopniu przypominają fantazyjnie, oryginalnie urządzone kawiarnie, kluby nocne niż surowe, funkcjonalne pomieszczenia z lustrami i fotelami...

Jak wybrać komfortową sofę do salonu - radzą projektanci wnętrz

Elegancka i stylowa? Wygodna i funkcjonalna? Szukając idealnej sofy, nie musimy iść na kompromis pomiędzy pięknym wyglądem, a komfortem wypoczynku. Prezentujemy nowoczesne sofy, które są nie...

Kuchnia z salonem - za i przeciw

Kuchnia zintegrowana z salonem to niemal oczywistość w mieszkaniach budowanych w ostatnich latach. Trudno rozstrzygnąć na ile aranżacja salonu z kuchnią wynika z potrzeb rynku, na ile jest wynikiem...

Jak zaprojektować sypialnię?

Dobrze zaprojektowana sypialnia to taka, w której faktury, materiały i kolory są dobrane w przemyślany sposób, by dostarczać nam ciekawych wrażeń zmysłowych. Urządzając sypialnię dla...

Top